Президентът Румен Радев проведе в Словения, в рамките на срещата ЕС-Западни

...
Президентът Румен Радев проведе в Словения, в рамките на срещата ЕС-Западни
Коментари Харесай

Радев: София и Скопие работят по двустранен протокол

Президентът Румен Радев организира в Словения, в рамките на срещата ЕС-Западни Балкани в Словения, разговори с македонския министър председател Зоран Заев, немския канцлер Ангела Меркел, френския държавен глава Еманюел Макрон и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей. След тези срещи Радев уточни, че София и Скопие работят по двустранен протокол, в който би трябвало да има гаранции, че югозападната ни съседка извършва уговорките от контракта за другарство и добросъседство сред двете страни от 2017 година.

" Очакваме двустранния протокол да бъде подготвен при започване на ноември. Очакваме той да бъде съответно оценен, да се съпостави с националната рамкова позиция по какъв начин удовлетворява нашите условия, какви са писмените гаранции за България, тъй като, разберете, ние имаме подписан Договор за другарство, добросъседство и съдействие от четири години ".

Ключът към единодушието на България за начало на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз не е комплициран и зависи от това Скопие да съблюдава абсолютно Договора за другарство и добросъседство, съобщи Радев.

„ Както бе приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин да бъде приета и историческата истина в връзките с България. Обективните обстоятелства от нашата обща история не могат да бъдат мултиперспективно тълкувани “, акцентира президентът.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР